top of page

Periode 2 

Shame/fame review

 

De documentaire gaat over de impact van ‘shame’ filmpjes op het internet. Dit zijn video’s waarin mensen belachelijk worden gemaakt, doordat iemand ze filmt wanneer ze iets doms doen. Veel filmpjes gaan snel rond op websites als Dumpert. Buiten slecht op het internet te staan, krijgen de slachtoffers van shame-filmpjes vaak ook veel bekendheid.

Deze documentaire maakt heel goed duidelijk dat een filmpje een hele grote impact kan hebben. Mensen worden gefilmd op de momenten dat ze een slechte dag hebben en worden daar op afgestraft. Een mooi voorbeeld uit de documentaire is een vrachtwagenchauffeur die ontslagen is doordat iemand een verkeersruzie filmde. Zonder de maker van het filmpje was de chauffeur waarschijnlijk niet ontslagen.

Persoonlijk denk ik dat filmpjes best gemaakt mogen worden, maar er zitten wel grenzen aan. Als je slechte dingen doet mag dat gefilmd worden, want het is je eigen schuld. Ik denk dat het opnemen van bepaalde situaties een mooie oplossing kan zijn voor het gebrek aan bewijs bij sommige zware misdrijven zoals mishandeling. Ik vind wel dat je niet voor alles hoeft te gaan filmen, zeker niet als het om kleine dingen als een scheldpartij gaat.

Ik ben van mening dat het mogen delen van dingen erg belangrijk is, omdat het vrijheid van meningsuiting is. Het gaat wel te ver als iemand zware gevolgen ondervind van een filmpje. Dan speelt het internet eigenlijk voor eigen rechter.

Ik deel weinig van mezelf op het internet, behalve soms wat op Instagram. Ik doe niet aan tiktok of YouTube etc, omdat ik dat niet fijn zou vinden. Daarom kon ik ook weinig op het internet vinden over mezelf. Er waren geen afbeeldingen, maar wel een Pinterest-profiel. Dat profiel heb ik aangemaakt voor ADM in klas 1.

image (48).jpeg
lol ik ben beter in skywars uwuwuwuwuwwu
image (47).jpeg
image (45).jpeg

1. Brainstorm: 

We vinden het leuk iets met het actuele nieuws te doen. Recent is er veel discussie tussen voor- en tegenstanders van het coronabeleid, en we vinden en leuk om daar iets mee te doen. De een vind dat corona overdreven wordt, terwijl de ander nog wel meer maatregelen wilt zien. 

2. Doel van je bericht:

Het doel van onze tekst is om mensen (vals?) aan te sporen om voorzichtiger om te gaan met het coronavirus. Als mensen zich niet aan de regels houden, blijven we in een semi-lockdown zitten. Ook is de tekst bedoeld om sensatie te veroorzaken en mensen aan het denken te zetten over dit onderwerp.

3&4: Persbericht & vormgeving:
Het persbericht en de vormgeving zijn beide verwerkt in het bovenstaande artikel. We hebben ons best gedaan de NOS-site zo goed mogelijk na te bootsen en een realistisch artikel te schrijven.

Dit is een tijdlijn van de stappen die we hebben genomen:

-    Naam bedenken + checken of naam wel echt bestaat (https://www.cbgfamilienamen.nl/nfb/)
-    Locatie bedacht: Rotterdam. Grote stad met veel besmettingen + de naam ‘van Halderen’ komt er vaak voor.
-     Zorginstelling zonder lopende besmettingen in Rotterdam zoeken
-    Woonplaats bedenken + route naar zorggroep opzoeken + tankstation op de route vinden
-    Google streetview openen en kijken of er een WC is, omgeving bekijken
-    Echt bestaande microbioloog aanhalen voor geloofwaardigheid
-    Informatie over rioolmeting RIVM geven, die echt gebruikt wordt.
-    Lezer overtuigen van gevaar covid-19
-    Instagram account aanmaken, met duidelijke bio en naam.
-    Personen zoeken met Thispersondoesnotexist.com
-    Profielfoto Instagram dezelfde foto als op de site
-    Martijn op Instagram veel mensen laten volgen voor geloofwaardigheid.
-    Vormgeving hetzelfde maken als NOS-website
-    Aanbevolen artikelen erbij schrijven, die echt op de NOS-website bestaan.
-    Nakijken en publiceren

Instagram account: MartijnvHalderen

Klik hier om naar de Instagram-pagina te gaan:

Fake News opdracht:

Artikel 1: Artikel 1 is nep. Je kan het zien aan de spelfouten, zoals ‘direkt’, en de lange kop. Ook is het onwaarschijnlijk dat duizenden mensen in een vestiging besmet kunnen worden. De intentie is de lezer bang maken.

Artikel 2: Het artikel is geen fake news. Het artikel is terug te vinden op verschillende nieuwssites en de officiële NOS-site. De lay-out en de titel zien er geloofwaardig uit.

 

Artikel 3: Het artikel is niet perse ‘fake news’, maar is wel satire. Het artikel bevat onwaarheden en humor. De intentie is om mensen te laten lachen.

Artikel 4: Het artikel is niet betrouwbaar. Er staan verschillende spellingsfouten in, en de lay-out is niet realistisch. De makers hebben geprobeerd de NOS-site na te maken. De intentie van dit bericht is om mensen te laten investeren en mensen op te lichten.

 

Artikel 5: Dit artikel bevat alleen een quote en is een facebookartikel. Dit is dus niet perse betrouwbaar. De maker wil mensen opzetten tegen president Obama en tegen Obama’s Obama-care.

 

Artikel 6: Dit artikel staat ook op de echte metro site. Het is betrouwbaar en het is echt gebeurd.

Bekijk hieronder alle artikelen op volgorde van 1 naar 6 in een PDF bestand:

  • Instagram

 

 

 

Chinees kredietsysteem:

 

Het Chinese kredietsysteem houd in dat een burger plus- of minpunten kan krijgen. Als een burger iets slechts doet, of een overtreding maakt, krijgt hij/zij minpunten. Als hij iets goeds doet krijgt hij pluspunten. Alles wordt bijgehouden door camera's. Bij een goede score heb je in principe meer 'rechten'.

1. Zoek op internet de serie ‘Black Mirror’ op; wat voor soort serie is het? Waar gaan de afleveringen over?

De serie omschrijft technologie als 'drugs'. We gaan er te ver mee en je kan er verslaafd aan raken. De serie gaat over de duistere kanten van technologie, en wat er mogelijk gebeurd als we 'te ver' zouden gaan in de technologische ontwikkeling.

 

2. Wat is de betekenis (letterlijk en figuurlijk) van de titel ‘Black Mirror’?

'zwarte spiegel' is de letterlijke vertaling. De naam verwijst ook naar een mobieltje die uit staat, zodat er een zwart scherm is, een zwarte spiegel.

3. Beschrijf in je eigen woorden waar de aflevering Nosedive over gaat.

Nosedive gaat over een sociaal-kredietsysteem, waarin mensen elkaar kunnen beoordelen. Als je een hoge score hebt kan je meer doen dan de rest, en heb je dus meer rechten. Als je dingen verkeerd doet kan je score hard omlaag gaan. 

4. Beschrijf uitgebreid hoe het puntensysteem in de aflevering werkt; wanneer ben je in die wereld ‘succesvol’?

Als je bijvoorbeeld een 4.5 of hoger staat behoor je tot de elite. Mensen kunnen via lenzen in hun ogen zien wie welke score heeft, en elkaar ook scores geven via hun telefoon. De score gaat van 1-5.

5. Wat vind je van dit systeem? Wat zijn de voor- en nadelen van dit systeem?

Dit systeem vind ik niet goed, omdat mensen elkaar scores kunnen geven. Mensen die jou niet mogen kunnen jou dan enorm dwars zitten. Een milde vorm van wat in China gebeurd zou wel handig kunnen zijn om misdaden op te sporen, maar dan ook alleen voor je strafblad. Je zou geen persoonlijke score moeten hebben die iedereen kan zien.

6. Wat houdt het puntensysteem in China in?

A) Wat houdt het systeem in China in? Staat bovenaan.

B) In hoeverre vind jij dat het systeem in de aflevering hetzelfde is als het systeem in China?

De overheid/politie/beveiliging kan je score wel naar beneden halen in de serie, en dat is iets wat in China ook kan. Maar, in China gaat alles via camera's, en kunnen medeburgers je niet beoordelen. Het draait in China niet perse om persoonlijke reviews, maar om dingen die je fout hebt gedaan.

C) Denk je dat het realistisch is dat zo’n dergelijk systeem ook in Nederland komt?

Het systeem uit nosedive komt er sowieso niet, maar het systeem in China misschien wel in een milde vorm. Bijvoorbeeld dat misdaden gedetecteerd worden via camera's en (met punten?) op je strafblad komen.

D) Op welke manieren denk je dat er op dit moment al informatie over jou wordt verzameld? (denk aan bepaalde apps, internet etc.) Google, facebook hebben sowieso mijn data. En de overheid kan ook aan alles komen mochten ze het willen, maar ik heb toch niets te verbergen.

7. Hoe score jij? 630

 

bottom of page